MUSCA & MUSCO

De meeste mensen vinden vliegen vies. Ze brengen enge ziektes over, ze zoemen om je hoofd of ze komen tijdens het fietsen in je oog. Maar bekijk het eens van de andere kant. Stel, je bent een vlieg en je moet altijd op je hoede zijn voor kikkers, vogels en andere nare beesten die jou als een smakelijk hapje zien. En wat te denken van die mensen die je de hele tijd achterna zitten om je dood te slaan met een opgerolde krant.

Nee, het leven van een vlieg gaat niet over rozen. Neem Musco en Musca, twee nieuwsgierige, ietwat naïeve huisvliegen, die van alles beleven in een vijandige omgeving. Hun verbazing over het menselijk gedrag brengt hen over de hele wereld. In de animatieserie Musco en Musca volgen we de twee vriendjes op hun avonturen. De verhalen bevatten talloze knipogen naar de actualiteit, geschiedenis, cultuur en literatuur. Zo komen Musco en Musca in Zwitserland Wilhelm Tell tegen, slaan ze tijdens het hengelen Moby Dick aan de haak en proberen ze in Mexico een rups te redden die gevangen wordt gehouden in een fles mezcal op een tafel in het atelier van Frida Kahlo.

Op deze manier leren ze overal waar ze komen, veel over de lokale eigenaardigheden. En dan blijkt dat ze eigenlijk hetzelfde willen als wij. Want ook Musco en Musca mogen graag een avondje tv kijken, ze zetten hun spaarcentjes op de bank en gaan in de zomer op vakantie naar het strand. En voor een goeie drol kun je ze altijd wakker maken. Want ja, het blijven natuurlijk wel vliegen.

DE DOELGROEP
Musco en Musca is bedoeld voor kinderen van zeven tot twaalf jaar oud. De jongsten zullen de serie leuk vinden om de kleurige animaties en de actie, de oudere kinderen zullen het waarderen om de humor en de kennis over de landen.


VORMGEVING EN TECHNIEK

Musca en Musco wordt een serie van 26 afleveringen van elk 5 minuten, een combinatie van poppen- en cut-outanimatie. De decors zijn geïnspireerd op ingekleurde ansichtkaartenuit de jaren vijftig. De sfeer is nostalgisch. Er wordt niet gesproken, alles wordt verteld met geluidseffecten, gezichtsuitdrukkingen en actie... vooral veel actie. De muziek is speciaal voor de verhalen gecomponeerde jazz.


EEN AANTAL AFLEVERINGEN IN HET KORT

Hier volgt een selectie uit de avonturen die de twee vliegen beleven:


De Cent

Musca en Musco vinden een cent op straat en willen een ijsje kopen. De gelateria staat aan de overkant van de straat. Het is voor de twee vliegen een hele onderneming om daar te komen.


De Dansende Beer

Musca en Musco willen een beer bevrijden. Dat doen ze met behulp van de cape van dracula. Die cape krijgen ze niet zomaar.


Racen

Musca en Musco vermaken zich met een speelgoedautotje totdat ze een racebaan ontdekken. Zouden ze uiteindelijk in een echte auto kunnen rijden?


De Piramide

Musca en Musco nemen een kijkje in Egypte. Ze vinden het erg heet. De enige die hen verkoeling kan geven is een mummie.


De Televisie

Musca en Musco zien op tv een slechte immitatie van zichzelf. Daar zijn ze niet blij mee. Ze gaan tot actie over.


De Molen

Musca en Musco hebben honger en proberen een graankorrel te vermalen tot meel. Ze krijgen hulp van Don Quischot.


De Zee

Musca en Musco gaan vissen op het strand. Als ze de lijn volgen komen ze in een avontuur onder water terecht. Uiteindelijk vangen ze Moby Dick.


Gevaarlijk Groen

Aan het eind van een laboratoriumkas staat de lekkerst stinkende plant. Om daar te komen moeten ze eerst door een oerwoud. Maar met dat oerwoud is iets mis.


De Spaanse Vlieg

Op vakantie in Spanje is alles verleidelijk. De vliegen, de schilderijen maar ook dat blauwe licht aan het plafond van de tappasbar.


De Vliegenzwam

Als het herfst wordt is het tijd om eten te verzamelen in het donkere bos. Als Musco en Musca van de paddenstoel proeven, gaan ze rare dingen zien. Het donkere bos lijkt een sprookjesbos te worden.


De Appel

Musca en Musco vinden in een Alpenwei een mooie appel. Als deze op het hoofd van een jochie wordt geplaatst is dit het begin van een legendarisch avontuur dat eindigt in een smeltende kaas.


De Lakenvelder

Er gaat niks boven een lekkere lakenvelder. Lakenvelderoogvocht, lakenvelderzweet, Lakenvelder-melk en vooral Lakenverder-vlaai. Maar er zijn kapers op de kust.


De Racefiets

Geel is voor Musca en Musco een aantrekkelijke kleur. Maar het is een probleem als het geel heel erg hard gaat. Ze moeten toeslaan op een col van de eerste catagorie.


Het Korenveld

In Zuid Frankrijk raken ze betrokken bij de totstankoming van een schilderij met kraaien in het korenveld. Zijn het wel kraaien die we daar zien?


De Automatiek

In de automatiek van de snackbar liggen allerlei lekkere dingen. Om de deurtjes open te krijgen moet er heel wat gebeuren


Het Meer

In het meer leeft een monster waar al eeuwen naar gezocht wordt. Musca en Musco zijn de eerste die het beest ontdekken.Musca & Musco